Táplálkozás – Színek az étkezésben

Színek az étkezésben

A természet nem véletlenszerűen tette ilyen vagy olyan színűvé a zöldségeket: minden árnyalat bizonyos tápanyagokról árulkodik. Éppen ezért praktikus az ételek összeállításánál a tarkaságra és a harmóniára törekedni, melyek kiegyensúlyozott étrendet tükröznek.

Kék, lila. A növényekben természetes módon megtalálható színanyagok közül jó példa erre az antociánok csoportja, melyek amellett, hogy kékes, lilás vagy mélyvörös színt kölcsönöznek a padlizsánnak, az áfonyának és sok más bogyónak, egyszersmind erős antioxidánsok is.

Piros. Egy felnőtt ajánlott heti piros adagja a rendszer szerint két és fél, három csésze zöldség és gyümölcs. A csésze alatt itt nagyjából 15 dekagrammos porciók értendőek, de megfeleltethető ez akár egy jókora, húsos kaliforniai paprikának vagy nyolc darab nagyobbacska epernek. A vörös és piros növények – paradicsom, paprika, bogyók – fogyasztása likopéntartalmuk miatt fontos, mely növényi színezőanyag a prosztata- és mellrák megelőzésében hatékony.

Narancssárga. A heti ajánlott narancssárga-bevitel körülbelül, ami egy adag esetében megfelelhet 12 közepes bébirépának, két nagyobb sárgarépának, egy édesburgonyának vagy egy narancssárga húsú grépfrútnak. A kicsattanóan narancssárga külső megjelenés nagyobb mennyiségű alfa- és béta-karotin-tartalomra utal, melyek a szervezetben az A-vitamin termelésében segédkeznek. Ez nélkülözhetetlen a szemek, a csontok és immunrendszer egészsége miatt. Emellett ezek a növényi színezőanyagok is erős antioxidánsok, melyek megkötik a betegségeket okozó szabad gyököket.

Sötétzöld. Nemcsak egyszerűen sok zöld zöldségre van szükséged, de ezek mellett a legsötétebb árnyalatokból is ajánlott legalább másfél vagy kétcsészényit, azaz 30 dekagrammot bevinni hetente. Ez megtörténhet például párolt kelbimbó, spenót vagy brokkoli formájában. A sötétzöld leveles zöldségek – mint a sóska, a mángold vagy a rukkola – jó lutein- és zeaxantinforrások, melyek a szemek korral való romlását és az időskori vakságot előzik meg. Emellett zöld színük alatt rejtve, titokban béta-karotinban is gazdagok. A szintén sötétzöld, húsos zöldségekben – például a kelbimbóban, a kelkáposztában vagy a brokkoliban – indolszármazékok és izotiocianátok fordulnak elő, melyek a rákot a méreganyagokat lebontó enzimek termelésének serkentésével előzik meg.

Mit tehetünk egészségünk megőrzésének érdekében?

A választ az alábbi gombra kattintva találod!