Táplálkozás – Az vagy, amit megeszel

Táplálkozás

AZ VAGY, AMIT MEGESZEL!

A fogyasztói társadalomban minden eladó, hiszen ez a lényeg, és ebből nem maradhat ki az élelmiszeripar sem. Ma a fejlett országok szó szerint turkálnak az élelmiszerben, sőt, évente több milliárd tonna ételt dobunk ki a szemétbe. Ez is önmagában nagy probléma, de talán az nagyobb, hogy amiket megeszünk, sokszor súlyos betegségeket okozhatnak, mert ártalmas készítményeket használnak fel az előállítási procedúra során.

Érdemes felállítani pár alapszabályt, hogy úgy étkezzünk, hogy közben az egészségünk is megmaradjon. Íme!

  1. Nem azért élünk, hogy együnk, azért együnk, hogy éljünk. A legfontosabb, hogy megtaláljuk az egyensúlyt az egészség és az étkezés között. Ezt elsősorban akkor tudjuk megvalósítani, ha egészséges ételeket fogyasztunk, amelyek táplálják, nem pedig megmérgezik a szervezetünket.
  2.  Az éhség valós, az étvágy hamis érzet. Az éhségérzettel a szervezetünk jelzi, hogy enni kell, viszont az étvágy, az hogy mit is kívánunk, nem függ össze azzal, hogy a testünknek szüksége van-e táplálékra, vagy sem, sokkal inkább emocionális okok húzódnak ennek hátterében. Fontos kiemelni, hogy a legtöbb ember jóval többet eszik, mint amennyire szüksége lenne, ezért is fordul elő az, hogy ha teletömtük magunkat, akkor úgy érezzük, hogy el vagyunk fáradva, nem tudunk mozogni, pedig épp fordítva kellene történjen az egész, a táplálék energiát ad, nem pedig elve.
  3. Ne együnk gyorsan, kapkodva. Még akkor sem, ha nagyon ízletes falatok vannak a tányérunkon. Az étel addig maradjon a szánkba, amíg érezzük az ízeket, ha már nem érezzük, akkor lenyelhetjük.
  4. Koncentráljunk csak az étkezésre. Ha asztal mellé ülünk, ne ugorjunk fel 2 percenként, ne olvassunk újságot, ne nézzünk tévét, mert így az agyunk nem tud az emésztésre összpontosítani, ennek következtében gyomorpanaszok alakulhatnak ki.
  5. Éjszaka ne együnk. Lefekvés előtt közvetlen ne együnk! Ez azért fontos, mert csak így tudja a szervezetünk megfelelően megemészteni az elfogyasztott táplálékot.
  6. A drasztikus változtatás nem jó. Ha fogyókúrázni szeretnénk, semmiképp se válasszunk drasztikus módszert, mert azzal többet ártunk a szervezetünknek, mint amennyit használunk, hiszen testünk könnyen sokkot kaphat. Mindenben figyeljünk a mértékletességre, lassan, óvatosan csökkentsük a kalória bevitelt, de a testmozgás intenzitása is fokozatosan emelkedjen, ne hirtelen. 
  7. A nyál szerepe nagyon fontos. Az emésztési folyamat már akkor megkezdődik, mikor a szánkba tesszük az ételt és az összekeveredik a nyálunkkal. Minden ételt addig rágjunk, ameddig szinte folyékony állapotú lesz, és csak azután nyeljük el. 
  8. Nem csak kívül kell rendet tartani. Belül is szükséges a takarítás, méregtelenítés, mert ez segít az egészség megőrzésében, ezért fogyasszunk organikus élelmiszereket, tiszta, szűrt vizet.

Mi tehetünk egészségünk megőrzésének érdekében?

A megoldáshoz kattints az alábbi gombra!