Életmódváltás mindenkinek

Életmódváltás

Az egészség olyasmi, mint a gondosan égetett gyertya. Ha körültekintő figyelmet szentelünk gyertyánknak, sokáig fog égni." (Manfred Kets DeVries)

Az életmódváltás magába foglalja, hogyan gondolkozunk, hogyan beszélünk, hogyan viselkedünk, hogyan táplálkozunk, hogyan öltözködünk, mennyire érezzük jól magunkat, mennyire tudjuk megvalósítani céljainkat, mennyit pihenünk, azt csináljuk-e, amit szeretünk, elegendő pénz keresük, röviden hogyan élünk? 

Az egészséges életmód az, amire a szervezetünknek szüksége van az optimális működéshez.

Az egészség nem pusztán elérendő cél, hanem a mindennapokban használt erőforrásunk, megőrzésének kulcsa pedig nem más, mint az egészséges életmód!

Az egészségtudatos életforma célja a lehető legjobb egészségi szint megőrzése, a különböző betegségek elkerülése, illetve – a már diagnosztizált betegségek esetében – a gyógyulás elérése, vagy a szövődmények megelőzése.

Mi az életmódváltás kulcsa?

Az életmódváltás kulcsa, hogy vegyük észre a változtatás szükségességét. Ehhez érdemes egy lépéssel eltávolodnunk és messzebbről rátekinteni jelenlegi életünkre. Változtatni rögzült szokásainkon. A sikerhez vezető úton az első lépés a kellő késztetés. Mindenkit más motivál, szépség, egészségmegőrzés, vagy egy már ismert betegség kényszerítő ereje.

Gondoljuk végig, mit akarunk elérni, mire vagyunk hajlandóak, és mire vagyunk képesek célunk megvalósítása érdekében. Mindenképpen reális és elérhető célt tűzzünk magunk elé.

Adjunk időt magunknak és értékeljük a legkisebb eredményt is. Ha életmódot váltunk, akkor hosszútávra tervezzünk. Az életmódváltás életre szóló program, mely szemléletváltást jelent. Ez magában foglalja az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás mellett az egészségmegőrzéssel kapcsolatos alapvető ismeretek elsajátítását is. Sajnálatos tapasztalat, hogy csak felületes tudással rendelkezünk szervezetünk működését illetően.

Miért szükségszerű az életmódváltás?

Kezdjük a gyerekekkel!

Egy megjelent, 5-17 éves gyerekek körében végzett átfogó vizsgálat, a szív és érrendszeri megbetegedések szempontjából a legfontosabb kockázati tényezők az elhízás, a magas vérnyomás és 1-es típusú cukorbetegség gyakoriságának alakulását vizsgálta. Az eredmények mindhárom rizikófaktor gyakoriságának növekedését mutatták a vizsgált populációban.A vizsgálat 8 éve alatt az ötévesek között a kövér gyerekek aránya 2%-ról több mint 4%-ra nőtt. A 17 éves korosztály 7%-a volt túlsúlyos (90 percentil feletti BMI).A 17 évesek között 2% volt a magas vérnyomás gyakorisága. A gyermekkorban leggyakrabban elhízáshoz, vesebetegséghez társultan előforduló magas vérnyomás közismerten a szív és érrendszeri megbetegedések fontos kockázati tényezője. A káros környezeti tényezők következményére utalhat az 1-es típusú cukorbetegség 1,5 ezrelékről 2,5 ezrelékre történő növekedése a 17 évesek között a vizsgált időszakban.

A tanulmány tanúsága szerint egyértelmű, hogy a jellemzően felnőttkorban előforduló kórképek megelőzését a gyermekkorban kell elkezdeni.

A gyermekkorban kialakuló, néha alattomosan, riasztó tünetek nélkül jelenlévő kóros állapotok a későbbi életkorban az élettartamot és életminőséget leginkább meghatározó betegségek előfutárai.

Folytassuk a felnőttekkel!

MAGYARORSZÁGON minden 3 felnőttből 2 túlsúlyos, 4. hely a világon az elhízottak listáján. A túlsúly összefüggésben áll a szív- és érrendszeri betegségek (magas vérnyomás, szívinfarktus, stroke) 2-es típusú cukorbetegség, számos daganatos betegség és izületi kórkép kialakulásával, okozhat alvási apnoét és légzésproblémákat, epekövet és depressziót, becslések szerint 2025-re, hogy a felnőtt lakosság 80%-a túlsúlyos lesz, 2050-re minden 3. felnőttből 1 cukorbeteg lesz, egészségünkre a helytelen táplálkozás károsabb lehet, mint a dohányzás, tiltott szerhasználat, vagy akár az alkoholizmus, azok között, akik nem lesznek túlsúlyosak mégis sokukat egészségtelennek kell tekinteni!

“A kövérség nem egyszerűen csak betegség, hanem más betegségek előfutára” Hippokratész

Mit tehetünk egészségünk megőrzésének érdekében?

A megoldáshoz kattints az alábbi gombra!