A víz nyomában – honnan jön az ivóvíz?

A víz nyomában

Vajon milyen utat tesz meg a helyi ivóvíz, mielőtt felhasználnád a kívánt célra, vagy elfogyasztanád a poharadból? Milyen anyagok kerülnek a szennyvíztisztítókba, melyeket ki kell vonni a vízből ahhoz, hogy biztonságos ivóvíz legyen az otthonodban vagy munkahelyeden vagy az iskolában? 

Ipar: idesorolhatók a kohászati üzemek és gyárak, melyek ruhával, élelmiszerrel és mindenféle használati tárgyakkal látnak el bennünket. Az ipari üzemekből nehézfémek, például ólom és higany, vegyi oldószerek és trihalometánok szivároghatnak a vízrendszerünkbe. A gyártási folyamatok során minden nap kis mennyiségű szennyezőanyag kerül a környezetbe, melyek egy része bejut a talajvízbe, ezért a tiszta és biztonságosan fogyasztható ivóvíz érdekében alapos szűréssel el kell távolítani őket.  

Gyógyszerek: az orvosok által emberi fogyasztásra felírt vagy az állatorvosok által a haszonállatoknak beadott gyógyszerek, köztük antibiotikumok és hormontartalmú gyógyszerek vagy kezelőanyagok a széklettel a szennyvízcsatornába vagy – ipari mennyiségben – a talajvízbe kerülnek.

Mezőgazdaság: amellett, hogy a szarvasmarhák és más haszonállatok hízását és szaporodását hormonokkal segítik, egészségük megőrzése érdekében pedig antibiotikumokat adnak nekik, a növényvédelem miatt a növénytermesztés is jelentős terhelést ró vizeink tisztaságára. A gazdák különféle rovarirtó szereket használnak a haszonnövényeket fenyegető kártevők ellen, és a termőföldre kiszórt műtrágya is bekerülhet a talajvízbe.

Jutalmazd meg magad tiszta ivóvízzel!

Élvezd a színtiszta H20 kellemes ízét. Nyisd meg a csapot, és tölts Magadnak egy jó pohár vizet. A lakó- és kereskedelmi övezetek ivóvizét sokszor ipari léptékben szűrik, sőt, a konkrét területtől, a víz forrásától és a helyi előírásoktól függően bizonyos fokú tisztításnak is alávetik az íz és a minőség javítása érdekében. 

Egyes vízművek fertőtlenítés céljából klórt adagolnak a körzetükben szolgáltatott vízhez, ami kellemetlen ízzel jár. Lépj tovább eggyel, és gondoskodj róla, hogy maradék szennyeződésektől mentes ivóvizet tölthess a poharadba, mely a klór kiszűrésének köszönhetően sokkal finomabb is!

Egyedülálló víz megoldás

Ha szeretnéd megtudni hogyan tudsz egészséges vizet fogyasztani anélkül, hogy szennyeznéd a környezeted, mindezt a legkedvezőbb áron, akkor kattints az alábbi gombra a megoldásért!