Sporttáplálkozás irányelvei – Mi az a sporttáplálkozás?

Mi a sporttáplálkozás?

A sporttáplálkozás nem más, mint az élsportolóknak, edzett szabadidő sportolóknak javasolt étkezésbeli és folyadékpótlásbeli ajánlások összessége, amely lényegét tekintve nem sok dologban tér el az egészséges táplálkozás irányelveitől.

A sporttáplálkozás célja az optimális, egyénre szabott táplálkozás és folyadékpótlás kialakítása a maximális fizikai teljesítmény és az adekvát regeneráció érdekében.

Számos tudományos vizsgálat eredménye bebizonyította, hogy a nem megfelelő táplálkozás és folyadékbevitel jelentősen csökkentheti a sportteljesítményt és gátolhatja a szervezet regenerációs folyamatait. Ennek talaján vitaminhiányos állapotok, lábikragörcs, múlni nem akaró izomláz, légúti fertőzések, fokozott sérülékenység alakulhat ki.

Egyénre szabott tápanyagbevitel és folyadékfogyasztás a csúcsteljesítmény érdekében​

Az egyénre szabott tápanyag bevitelhez kattints az alábbi gombra!

Számos tudományos vizsgálat eredménye bebizonyította, hogy a nem megfelelő táplálkozás és folyadékbevitel jelentősen csökkentheti a sportteljesítményt és gátolhatja a szervezet regenerációs folyamatait. Ennek talaján vitaminhiányos állapotok, lábikragörcs, múlni nem akaró izomláz, légúti fertőzések, fokozott sérülékenység alakulhat ki.

Az alapvető sporttáplálkozási javaslatok nem sokban különböznek az egészséges táplálkozásbeli ajánlásoktól, amely utóbbit legújabban a Harvard Egyetem által publikált 2008-as piramismodellel jellemezhetünk. A piramis bázisán a rendszeres testmozgás és a folyamatos testsúlykontroll szerepel, amely az aktívan sportolók körében magától értetődő. A következő szinten az olívaolaj, zöldségfélék, gyümölcsök és gabonák helyezkednek el, mintegy reprezentálva azok jelentőségét. A gabonafélék, zöldfélék szintje fölött a halak, tengeri herkentyűk, szója, babfélék és olajos magok találhatók, amelyek közös tulajdonsága a kedvező zsírsavösszetétel.

Hogyan juthatunk több Omega-3 zsírsavhoz?

Egy kis odafigyeléssel növelhetjük a szervezetünkbe kerülő omega-3 zsírsavak mennyiségét és megtapasztalhatjuk az omega-3 zsírsavak egészségünkre kifejtett pozitív hatásait. Hetente minimum három alkalommal fogyasszunk tengeri halból vagy busából készült ételeket. A sütéshez, főzéshez használt napraforgóolaj közel kétharmadát szójaolajjal, repceolajjal helyettesítsük, amelyek linolénsavban gazdag olajfélék.

Az egészséges olajok közé elsősorban az olívaolaj sorolható, de természetesen az omega-3 zsírsavakra (halakban, lenmagban, dióban) is jótékony szerep hárul. A szójában kedvezően magas a fehérjetartalom az alacsony zsírtartalom mellett, az olajos magok gazdag káliumforrások. A következő szinten, mintegy kisebb mennyiségben van szükségünk tejtermékekre. Majd a piramis legfelső csúcsán a húsfélék és édességek szerepelnek, amelyeknek bevitelére csak el-elvétve van szükség.

A sporttáplálkozás is a legújabb piramis ajánlásaira épít, amelyben fontos a változatosság, mértékletesség, a megfelelő fehérje/ zsír/ szénhidrát arány és az energiaegyensúly. Azonban nagyobb figyelmet fordít a folyadékpótlásra, a lúgosításra, a szénhidrát ellátottságra, a regenerációfokozásra. Emellett a sportág jellegét, valamint a felkészülés aktuális szakaszát, minőségét valamint az egyéni sajátosságokat is fontosnak tartja

A csúcsteljesítmény elérésének számos feltétele van, amelyek közül az egyik a testösszetételben rejlik, vagyis a megfelelő izomzat és zsírarány kialakításában.

Gondoljunk arra, hogy hány olyan lelkes szabadidő-sportoló létezik, akinek testtömege meglehetősen magas és szervezetének testzsír aránya is magas. Tudatos és megfelelő étkezéssel a felesleges zsírpárnák viszonylag gyorsan eltűnnek. 

 

Egyénre szabott tápanyagbevitel és folyadékfogyasztás a csúcsteljesítmény érdekében​

Az egyénre szabott tápanyag bevitelhez kattints az alábbi gombra