Miért fontos a vízfogyasztás?

Vízfogyasztás

Testünk 50-60%-a víz, s ez az évek előre haladtával csökken. A testünkben lévő víz főként a megivott folyadékból, kisebb része pedig az elfogyasztott ennivalóból származik. Valójában minden, amit megeszünk, megiszunk, összefüggésben van ivóvizünkkel. Vagy úgy, hogy a termesztéséhez, üzemi vagy házi előállításához vizet használunk, vagy úgy, hogy közvetlenül elfogyasztjuk, megisszuk.

Egészségünk megóvásához napi 2-2,5 liter folyadékra van szüksége szervezetünknek. Ezért nem túlzás a megállapítás, hogy a VÍZ az első számú, legfontosabb élelmiszerünk. Minősége és elfogyasztott mennyisége alapvetően befolyásolja életünket. Nem mindegy tehát, hogy mit és mennyit iszunk!

Fontos, hogy tudjuk mikor
mennyi vizet kell inni!

Igyál vizet a napszak ezen 4 időszakában, és úgy érezheted majd magad, mint aki újjászületett.

Nézd meg, hogy melyik az ideális időszak a vízivásra:

1. Igyál meg két pohár vizet közvetlenül az ébredés után – ez újraindítja a szervezetedet.

2. Egy fél órával étkezés előtt igyál meg egy nagy pohár vizet, ez javítja majd az   anyagcserédet.

3. Igyál egy pohár vizet tusolás vagy fürdés előtt, ez csökkenteni fogja a magas vérnyomást.

4. Az alvás előtti vízfogyasztás segíti a jobb alvást, ez csökkenti a szívre nehezedő nyomást is. Ugyanakkor csökkenti az éjszakai ráncosodást is.

Környezetvédelem és a víz

A modern világ egyik legjelentősebb környezetszennyezési problémáját kétségkívül a műanyag jelenti. A különféle műanyagok eltérő sebességgel bomlanak le, de az egyszer használatos műanyag vizes palack lebomlása átlagosan 450 év. A szelektív hulladékgyűjtőbe dobott palackok 90%-át nem hasznosítják újra, és a polietilén-tereftalát (PET vagy PETE) felhasználásával készült termékek soha nem bomlanak le. 

Míg a műanyag szívószálakat sok helyen betiltották, és az élelmiszerboltok is sok esetben eltávolítják a műanyag zacskókat a kínálatukból, addig az egyszer használatos vizes palackok eladása csak tovább növekedett.

A palackozott víz a korunk legnagyobb marketingátverése

A palackozott víz korunk egyik legnagyobb marketinges átverése, és, hogy „a piacon elérhető palackozott vizek tömege tanúsítja azt a tényt, hogy az emberek rászedhetők, és bármit hajlandók megvásárolni.” 

Az amerikaiak évente megközelítőleg 42,6 milliárd 1 literes palackozott vizet vásárolnak, és fejenként mintegy 100 dollárt költenek el rá.

Ennek hajtóereje a „luxus” vízmárkák egyre növekvő népszerűsége, amelyeket íz alapján ugyan képtelenség megkülönböztetni a hagyományos vizektől, de kétszer, vagy akár háromszor annyiba is kerülhetnek. A legtöbb cég a víz „különleges” eredetével indokolja a borsos árakat, A Frequency H2O nevű cég például azt állítja, hogy vizük valóságos „életelixír”, míg egy másik cég, a Svalbarði, 90 dollárt kér egy palack vízért, amelyet olvadó jéghegyekből nyernek ki.

Miért vásárolnak az emberek
palackozott vizet?

Természetesen vannak olyan területek a világon, ahol a csapvíz káros lehet az egészségre. Vannak, akik egyszerűen azért vásárolnak palackozott vizet, mert kényelmes. Azonban a kanadai Waterloo Egyetem kutatói 2017-ben közzétettek egy tanulmányt, amely megállapította, hogy az emberek elsősorban félelemből vásárolnak palackozott vizet. A tanulmány azt állítja, hogy a palackozott vizet az emberek a jóléttel, egészséggel hozzák kapcsolatba, és ennek megvásárlásával ellensúlyozhatják halálfélelmüket. Ez az egzisztenciális félelem irracionális döntésekre késztetheti az embereket, hiszen tudat alatt ilyen gondolatokkal nyugtathatják magukat: „Hogy is halhatnék meg, ha ilyen egészséges döntéseket hozok?”

Nem sokat segítenek a helyzeten a különböző termékek marketingkampányai sem, amelyek az alapvető pszichológiát használják arra, hogy meggyőzzék az embereket, jó döntést hoznak a palackozott vizek megvásárlásával, holott a valóságban semmivel sem lennének egészségtelenebbek, ha tisztított vizet innának töredék áron.

Az igazság az, hogy a palackozott vizek csaknem fele valójában egyszerű csapvíz, amiért a gyanútlan fogyasztók háromszoros árat fizetnek.

Ezenkívül az előállításuk is sokba kerül. Az Environmental Research Letters folyóiratban megjelent tanulmány szerint a palackozott víz előállításához évente 32-54 millió hordó olajra van szükség. Ez magában foglalja azt az energiát, amely nemcsak a palackok elkészítéséhez, hanem a tisztításhoz, feltöltéshez, pecsételéshez és címkézéshez, valamint természetesen a szállításhoz szükséges.

Tegyünk szívességet a természetnek: ne vásároljunk palackozott vizet, ha nem feltétlenül szükséges. Használhatunk például újrafelhasználható palackokat. Ezt bármikor megtölthetjük vízzel, és semmivel som okoz több kellemetlenséget, mintha egy műanyag palackot hordanánk magunknál, arról nem is beszélve, hogy hatalmas szolgálatot teszünk vele a Földnek, és még spórolhatunk is vele.

Egészséges és megtérülő vízfogyasztás

Ha szeretnéd megtudni hogyan tudsz egészséges vízfogyasztással tenni a környezetedért, ami rendkívül kedvező a pénztárcádnak is, akkor kattints az alábbi gombra a megoldásért!